Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

İktidar da muhalefet de aynı dertten mustarip: rehavete kapılma

Yazar: Murat Yetkin / 17 Mart 2023, Cuma / Oda: Siyaset

Bazı anketler tersini gösterse de ne Cumhur ne Millet ittifakları yüzde 50’yi bulabiliyor. Rehavete kapılmanın siyasi faturası ağır olabilir.Kılıçdaroğlu KKTC’deki bir evdeb deprem taziyesinden çıkarken. görülüyor. (Foto: CHP)

“Kılıçdaroğlu aday gösterilince rahatladık” diyor AK Parti’nin önemli bir yetkilisi; Meclis kulisinde sohbet ediyoruz, “En azından bizim tabandan seçmen cezbedemez diye düşündük; başka adaylar cezbedebilirdi. Ancak bu durum bizim arkadaşların “Nasıl olsa kazandık” rehavetine kapılmasına yol açıyor.”
“Çünkü diyor” AK Partili kaynağım; “Seçimin aslında Tayyip Bey ile Kemal Bey arasında geçmeyeceğini, Cumhurbaşkanımızı isteyenlerle istemeyenler arasında geçeceğini göz ardı ediyoruz.”
AK Partili yetkilinin bunu dert etmesi bana çelişkili geliyor. Çünkü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın beğeni düzeyi, partisinin üzerinde. Deprem felaketi ardından çıkan yönetim hataları dahi Erdoğan’ın beğenilme oranını düşürmemiş, hatta biraz artırmış durumda. Muhalefet yetkilileri bunu gösteren anketlere kızıyor ama, hatırlayın, benzeri durumu Covid-19 salgının ortaya çıktığı ilk aylarda da gözlemiştik. Türkiye’ye özgü bir durum da değildi: insanlar kriz ve felaket anlarında iktidarda kim varsa ondan yardım bekliyor, ona güvenmek istiyor. Beğeni düzeyleri sonra eski durumuna dönüyor.
Erdoğan işte o geri dönüşü engellemeye çalışıyor.

Yarış başa baş

Çünkü Erdoğan 58 gün kalmışken seçim yarışının AK Parti kadrolarında görüldüğü gibi “Kazandık, bitti” kolaylığında olmadığının farkında.
Başa baş bir yarış var.
Aynı durum CHP lideri ve Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve Millet İttifakı için de geçerli. Erdoğan karşıtı cephede de “Kazandık, bitti” duygusuyla rehavete kapılma, işin ucunu bırakma eğilimi var. Kılıçdaroğlu o yüzden ekibini motive etmek için sürekli sahada. İYİ Parti’nin içinde artçı sarsıntılar devam ediyor, o nedenle bir aksama var ama örneğin Deva Partisi lideri Ali Babacan son günlerde sahada ve ekranlarda öne çıkıyor.
O nedenle Erdoğan hem kendi tabanından hem MHP’den gelen itirazlara rağmen Kürt-İslamcı Hüda-Par’ın, olanca kadın düşmanı tutumuyla Yeniden Refah Partisi’nin desteğine ihtiyaç duyuyor. O kadar rahat olsa neden duysun?
Kılıçdaroğlu da son düzlükte soldan sağa her kapıyı çalıyor; bir gün “Mücahit Kemal”, ertesi gün “Bozkurt Kemal” diye hitap ediliyor. Sosyal medya yüklemesiyle özellikle genç kesimde ilgi toplayan Muharrem İnce’ye davet çıkarılırsa şaşmamak lazım.

Rehavete kapılmanın faturası

Hem Cumhur İttifakı hem Millet ittifakı yüzde 40 civarında tıkanmış görünüyor.
Burada Kılıçdaroğlu’nun, Millet İttifakının akılcı kullanırsa -belki de birinci turda seçimi alabileceği bir senaryo mevcut.
O da HDP’nin öncülüğündeki Emek ve Özgürlük İttifakının desteğini almak. Kılıçdaroğlu’nun 18 Mart’ta HDP Genel Merkezine yapmayı düşündüğü ziyaret ertelendi ama bu daha çok aynı gün Çanakkale Şehitlerini Anma Günü programına bağlı olabilir. HDP’nin (TİP’in önemli katkısıyla) Kılıçdaroğlu’nu desteklemesi, bir ihtimal İYİ Parti’den bazı istifalara yol açabilir. Ancak iki gün önce parti sözcüsü Kürşad Zorlu’nun “Görüşmede sıkıntı yok, içeriğine bakacağız” deyip Anayasa’nın ilk dört maddesini öne çıkarması, bu tür istifaların sonucu fazla değiştirmeyebileceğini gösteriyor. Zaten ortada ne Anayasa’nın ilk dört maddesinin değiştirilmesi talebi var ne de Kılıçdaroğlu’ndan bunu müzakere etmesi beklenmeli.
Yine de rehavete kapılmanın faturası ağır olacaktır. Yarış hala başa baş, seçime de çok az bir süre kaldı.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: aday, HDP, Hüda-Par, Muharrem İnce, rehavet, seçim, tıp

OKUMAYA DEVAM EDİN

23 Nisan’da geleceğe güvenle bakabilmek
Depremde haberleşme çöktü, çünkü BTK altyapı şirketlerini engelliyor
Paris Anlaşması ve Türkiye’nin iklim değişimi karnesi
  • Erdoğan ve Putin Trump’a “diplomasi”, Netanyahu “Birlikte vuralım” diyor15 Haziran 2025
  • Özel, Bayburt’ta, Erdoğan’a: İsrail’e, ABD’ye dik duruş bekliyorum15 Haziran 2025
  • Göç, Güç, Gerilim: ABD’de siyasi şiddet tırmanıyor15 Haziran 2025
  • Netanyahu’ya sözü geçmeyen Trump ve İsrail’in İran saldırısından 5 ders14 Haziran 2025
  • Yeni çatışmalar, yeni dünya düzensizliği ve Hindistan-Pakistan krizi14 Haziran 2025
  • İsrail-İran çatışması: Uzun sürer mi, Türkiye’ye yansımaları ne olur?13 Haziran 2025
  • Ankara’nın İsrail’in İran saldırısı raporu: 6 dalga, 200 uçak, iç destek13 Haziran 2025
  • Ahmet Hakan CHP’ye vurmak için bakın neyi unutmuş: centilmenlik konusu12 Haziran 2025
  • Yeni Anayasa karşılığında Öcalan’a siyaset ve Suriye’de SDG’ye onay mı?12 Haziran 2025
  • Ümit Özdağ bırakılmadı, Gaziosmanpaşa CHP’den AK Partiye el değiştirdi11 Haziran 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP