Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Türkiye, Romanya ve Bulgaristan Karadeniz’de Mayın Mutabakatı imzaladı

Yazar: YetkinReport / 12 Ocak 2024, Cuma / Oda: Siyaset

Karadeniz’e kıyısı olan 3 NATO ülkesi Türkiye, Romanya ve Bulgaristan, 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile başlayan savaşın ardından Karadeniz’de oluşan mayın tehlikesine karşı üçlü bir mutabakat imzaladı.

Karadeniz’e kıyısı olan 3 NATO ülkesi Türkiye, Romanya ve Bulgaristan, 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile başlayan savaşın ardından Karadeniz’de oluşan mayın tehlikesine karşı üçlü bir mutabakat imzaladı.

11 Ocak’ta İstanbul’da bir araya gelen Romanya Savunma Bakanı Angel Tilvar ve Bulgaristan Savunma Bakan Yardımcısı Atanas Zapryanov ve Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler “Karadeniz Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu Mutabakatı’na (MCM Black Sea)” imza attı.

İmza töreninin ardından konuşma yapan Bakan Yaşar Güler, Karadeniz’deki mayın tehlikesine karşı daha etkin mücadele etmek için Karadeniz’de sınırı olan üç ülke arasında bir protokol yapılmasına karar verildiğini, bu protokol ile “Karadeniz’de seyrüsefer güvenliğine büyük katkılar sağlanacağını” umduğunu söyledi.

BBC Türkçe’nin haberine göre bu çerçevede geçtiğimiz yıl oluşturulan görev grubu her 3 ülkeden birer anti-mayın gemisi ve bir komuta kontrol gemisinden oluşacak ve 6 ayda en az 2 kez 15’er günlük periyodlarla harekat gerçekleştirecek. Aynı şekilde 3 ülke deniz kuvvetleri komutanları da yılda en az iki kere toplanacak bir komite oluşturacak.

Montrö tartışması ve mayın mutabakatı

2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Türkiye denge politikası benimsemiş, Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin 19. maddesini uygulamaya koyarak savaşın tarafı olan ülkelerin savaş gemilerine boğazlardan geçiş izmi vermeyeceğini açıklamıştı.

Ancak Türkiye’nin bu çerçevede geçtiğimiz haftalarda İngiltere’nin Ukrayna’ya göndermek istediği iki mayın avlama gemisinin geçişine izin vermemesi tartışma yarattı.

Güler, yaptığı konuşmada Montrö Sözleşmesine de vurgu yaparak “Türkiye olarak, bölgesel sahiplik ilkesi doğrultusunda Karadeniz’deki dengeyi sağlayan ve bölgenin güvenliği konusunda büyük önem arz eden Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ni dikkatle, sorumlu ve tarafsız bir biçimde uyguladık, uyguluyoruz. Bugüne kadar Montrö Sözleşmesi kurallarına riayet eden tüm devletlere teşekkür ediyor, bundan sonra da tüm devletlerden aynı hassasiyeti bekliyoruz,” ifadelerini kullandı.

Türkiye, Romanya ve Bulgaristan arasındaki bu girişim diğer NATO ülkelerinin katılımına kapalı olacak.

Ancak Güler, “savaşın sona ermesini müteakip az önce de ifade ettiğim gibi şartlar oluştuğunda kıyıdaş ortak ülkelerin katılımı yine bu komitenin onayıyla mümkün olabilecektir” dedi.

Güler, “Diğer kıyıdaş olmayan müttefiklerimizin bu inisiyatife muhtemel katkı beklentilerini değerli buluyoruz. Bu inisiyatif sadece üç kıyıdaş müttefik ülke gemilerine açık olacaktır; diğerlerinin mutabık kalınan ve belli alanlardaki katkıları zaman içinde şartlar oluştuğunda mümkün olabilecektir,” dedi.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: ABD, İngiltere, Karadeniz, mayın, Montrö, Rusya, Ukrayna

OKUMAYA DEVAM EDİN

Ankara’da iki cephede iki senaryo belirginleşiyor
Seçimler sonrası yeni belediye başkanlarına tavsiyeler
Özlem Zengin, Türkan Elçi, iki kadın, iki mahalle, aynı linç
  • Ukrayna, Suriye ve Kürt sorunu denklemlerinin eş zamanlı çözüm hamlesi16 Mayıs 2025
  • Terörsüz Türkiye: dışarıya demokrasi vaatleri, içeride baskıya devam15 Mayıs 2025
  • Suriye yaptırımları üzerine dörtlü toplantı: Erdoğan çevrimiçi katıldı14 Mayıs 2025
  • Yeni bir dönemin eşiğinde: Barış, sadece silahların susması değildir14 Mayıs 2025
  • Bir zamanlar Hacettepe Üniversitesi: sessiz direniş ve hafıza14 Mayıs 2025
  • Rusya-Ukrayna: 15 Mayıs İstanbul hala kesinleşmedi. Putin ne yapacak?13 Mayıs 2025
  • PKK’nın fesih kararı ve hükümetin yanıtlaması gereken sorular13 Mayıs 2025
  • Toplum Terörsüz Türkiye sürecinden habersiz: Araştırma12 Mayıs 2025
  • PKK kendini fesih ve silahlı mücadeleye son kararı açıkladı12 Mayıs 2025
  • Özel: Silah bırakılmasını bekliyoruz. Erdoğan: Müjdeleri alacaksınız10 Mayıs 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP