Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

MB Başkan Yardımcısı Akçay’dan önceki yönetime sert eleştiri: “bağlantılar kopmuş”

Yazar: YetkinReport / 08 Şubat 2024, Perşembe / Oda: Ekonomi

2024 yılının ilk enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyon tahminlerinin değişmediğini söyledi. Toplantıya damga vuran ise Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay’ın geçmiş yönetime getirdiği açık eleştiri oldu. (Foto: Cevdet Akçay/MB Canlı Yayın)

Merkez Bankası’nın bir önceki başkanı Hafize Gaye Erkan’ın tartışmalı bir şekilde görevden alınmasının ardından Merkez Bankası Başkanlığı koltuğuna getirilen Fatih Karahan, 8 Şubat’ta Merkez Bankası’nın 2024 yılı için ilk enflasyon raporunu açıkladı.

Merkez Bankası’nın önümüzdeki üç yıl için enflasyon tahminlerinin bir önceki rapordan farklı olmadığını belirten Karahan, enflasyonun 2024 yılı sonunda sonunda yüzde 36, 2025 yıl sonunda ise yüzde 14 seviyesine gerileyeceğini söyledi.

Göreve getirilişinin ardından ilk kez basının karşısına geçen Karahan, yaptığı sunumda, enflasyonun Mayıs ayında zirve yapacağını, dezenflasyon 2024’ün ikinci yarısında başlayacağını belirterek, ortalama aylık enflasyon yılın son çeyreğinde yüzde 1,5 civarına gerileyeceğini söyledi.

MB Başkan Yardımcısı Akçay: “bağlantılar kalmamış, modelleme yapılamıyor”

Fatih Karahan’ın sunumunun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Yardımcısı Osman Cevdet Akçay’ın enflasyon tahminlerine getirilen eleştirilere verdiği yanıt tartışma yarattı.

“Sormadığınız bir soru var, kendim sorayım ve cevaplayayım” diyerek söze başlayan Akçay, Merkez Bankası’nın yüzde 36 olarak belirlediği yılsonu enflasyon tahmininin gerçeği yansıtmadığı eleştirileri ile ilgili konuştu.

Geçmiş merkez bankası yönetimine eleştiri getiren Akçay, “içinde çalıştığımız ortamı size anlatayım. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti ve mevduat faizi arasındaki bağlantı kopmuş; politika faizi ile enflasyon arasındaki bağlantı kopmuş; faiz kur bağlantısı kopmuş. Biz 7 aydır bu kopan bağlantıları tekrar ihdas ediyoruz,” dedi.

Akçay bu bağlantıların yeniden oluşturularak veri biriktirilmesi gerektiğini ve bu verilerle modelleme yapılabileceğini belirterek, öncelikli hedeflerinin “36 hedefini değiştirmekten ziyade o hedefe bizi sürekli yakınsatacak olan önlemleri devreye sokmak” olduğunu söyledi.

Akçay, “Şimdi hedef iddialı mı, 36? Evet iddialı ama iddiasız hedef koyan Merkez Bankası bence oksimorondur zaten. Şöyle söyleyeyim, iddialı ama erişilebilir bir hedef, enflasyonu aşağı indirmekte ve enflasyon beklentilerini düzeltmekte iddiasız ve rahat ulaşılabilir bir hedeften çok daha iyidir. Merkez Bankacılar çok iyi anlayacak bu söylediğim şeyi, dolayısıyla yaptığımız şeyin biz şu anda doğruluğuna fena halde inanıyoruz. Bu hedeften hakikaten hiç feragat etmeye niyetimiz yok,” dedi.

Cevdet Akçay, tartışmalı bir şekilde görevden alınan Erkan ile birlikte Temmuz ayında Merkez Bankası yönetimine getirilmişti. Akçay’ın ismi aynı zamanda Erkan’ın ardından Merkez Bankası başkanlığı için de güçlü bir aday olarak geçiyordu.

“Parasal sıkılığı korumakta kararlıyız”

Karahan sunumunda, dezenflasyonun tesisi için çalışmalara devam edileceğini vurgulayarak, “Enflasyon hedeflerimizle uyumlu seviyelere gelene kadar parasal sıkılığı korumakta kararlıyız. Enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ediyoruz. Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz,” dedi.

Karahan, “Kalıcı fiyat istikrarına ulaşana kadar politika duruşumuzu sürdürerek enflasyonu tahmin ettiğimiz patikaya düşürecek ve orta vadede ekonomimizi kalıcı fiyat istikrarına ulaştıracağız.Küresel olarak önümüzdeki dönemde faiz indirimlerinin zamanlaması ve hızı önem kazanmıştır. Merkez Bankalarının indirim süreçlerini kademeli bir şekilde sürdürecekleri ve küresel ölçekte parasal sıkılığın korunacağı değerlendirilmektedir,” dedi.

Politika faizinin mevcut seviyesinin sürdürüleceğini belirten Karahan, “İki ana koşul var. İlki aylık enflasyonun ana eğilimin belirgin düşüş göstermesidir. İkincisi ise enflasyon beklentilerinin öngörülen tahmin aralığına yakınsamasıdır. Politika faizinin ocakta ulaştığı seviye ve attığımız destekleyici adımlarla dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılığa ulaştık,” dedi.

Karahan sunumunda, “KKM’nin azalmasına ve TL mevduatın payının artmasına yönelik uygulamalara devam edilmektedir. 2023 yıl sonu itibarıyla 290 milyar TL olan TL depo alım ihalesi bakiyesi Ocak ayında 603 milyar TL’ye çıktıktan sonra 5 Şubat itibarıyla 100 milyar TL’ye gerilemiştir,” dedi.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: enflasyon, enflasyon raporu, Fatih Karahan, Hafize Gaye Erkan, Merkez Bankası

OKUMAYA DEVAM EDİN

IMF’den tartışmalı asgari ücret uyarısı: “Zam yapılmamalı”
Hükümet ve işdünyasına yeni enerji vizyonu üzerine tavsiyeler
Enflasyon yıllık yüzde 61’e yükseldi
  • Öcalan ne demek istedi, Erdoğan ne diyecek?10 Temmuz 2025
  • Türkiye İçin Enerjide Megavatın Ötesinde Megastrateji Zamanı10 Temmuz 2025
  • “Seçmeni yanıltmadım” diyen Serap Yazıcı Özbudun’a bir hafıza notu10 Temmuz 2025
  • Eşitsizliklerle Yüzleşmeden Mutabakat Olmaz9 Temmuz 2025
  • “Turpun büyüğü” vuruşu için PKK’nın silah bırakması mı bekleniyor?9 Temmuz 2025
  • AK Parti “Dava” diyor. Peki, siz ne diyorsunuz?8 Temmuz 2025
  • 12 şehit olayında ihmal kuşkusu soruşturuluyor. Avaşin’de ne oldu?8 Temmuz 2025
  • Türkiye’nin önündeki on kritik gün sıcak gelişmelere gebe7 Temmuz 2025
  • İki tatsız tahmin: ufukta seçim ekonomisi var, yapısal reformlar yok7 Temmuz 2025
  • Bir sonraki propaganda cümlesi: birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç…6 Temmuz 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP