

Türkiye nüfusu yaşlandıkça sorun olan yaşlı yoksulluğu “düşük ücretle çelişme, düşük emekli aylığı” döngüsünden kaynaklanıyor.
Emeklilerin Bayram ikramiyelerinin 3 bin liradan 4 bin liraya çıkarılmasının konuşulduğu şu günlerde yayınlanan Türkiye İstatistik Kurumu verileri, yaşlılık ve ekonomi konusunda kaygı verici bir görünüm sergiliyor. TÜİK verilerine göre Türkiye yaşlandıkça hem ekonomideki genç nüfusa sahip olma avantajını yitiriyor hem de yaşlı yoksulluğu artıyor.
Ekonomim gazetesinde Mehmet Kaya’nın TÜİK verileri üzerine yaptığı analize göre Türkiye’de her 4 yaşlıdan biri yoksul. TÜİK verileri doğum hızının düşmesi ile -tıp ve sağlık sistemindeki gelişmelere bağlı olarak- yaşam beklentisinin artması gibi nedenlerle 65 yaş üzeri vatandaşların 2024 itibarıyla yüzde 10,6 olan 85 milyonluk nüfustaki payının 2030’da yüzde 13,5’a ulaşacağını, 2050’de her dört kişiden birinin yaşlı sayılacağını gösteriyor.
Yaşlı yoksulluğunun kaynağı
Yaşlıların yarısından fazlasını, yüzde 55,4’ünü kadınlar oluşturuyor. 65 yaş üzeri iş gücüne katılım oranı ise yüzde 13, bunun da yarısından fazlası, yüzde 57,7’si tarım sektöründe.
Ekonomim gazetesine konuşan TEPAV Kalkınma Programı Direktörü Ekrem Cünedioğlu, yaşlı yoksulluğundaki artışın “Düşük ücretli çalışma ve düşük ücretle emeklilik döngüsünden” kaynaklandığı görüşünde. Avrupa’da emeklilik yaşının yükseltilmesi gibi uygulamaların gündemde olduğunu söyleyen Cünedioğlu, Türkiye’nin aynı yolda gitmesi gerekmese de “hem işgücü piyasası hem de emeklilik sisteminin hızlıca planlanması” gerektiğini söylüyor.
Yazının tamamını bu bağlantıdan okuyabilirsiniz.