Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

İş Bankasından Sert Çıkış: Enflasyonla Mücadele Programı Fiilen Bitti

Yazar: YetkinReport / 17 Nisan 2026, Cuma / Oda: Ekonomi

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, enflasyonla mücadele programının İran savaşıyla fiilen bittiğini, bırakılması gerektiğini söyledi. (Foto: Ekonomi Gazetesi)

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, İran savaşının getirdiği sıra dışı koşullarda hükümetin enflasyonla mücadele programının fiilen bittiğini öne sürerek bırakılması gerektiğini söyledi. Petrolün varil fiyatı 90-100 dolar düzeyindeyken ve yeni şoklar beklenirken kaynakların enflasyonla mücadele yerine reel sektörün güçlendirilmesine ayrılması gerektiğini, petrol fiyatlarının yeniden 50-60 dolar düzeyine indiğinde yeni bir enflasyonla mücadele programı izlenebileceğini savundu.
Aran bu açıklamaları Ekonomi Gazetesi’nin ortaklığıyla düzenlenen İş ve Ekonomi Forumu’ndaki konuşmasında yaptı.
İş Bankası Genel Müdürünün sert çıkışından bölümler şöyle:

“Enflasyon Artık Kaçınılmaz”

• “Yıl sonunu getirip, bu ekonomi programından çıkmamız ve yeni bir ekonomi programına geçmemiz dışında nefes alınacak ya da umutlanacak bir yer görünmüyor. [Savaş nedeniyle] şu anda enflasyonla mücadele etmeyi hâlâ gerekli kılacak ve zorunlu tutacak bir tablo yok. Enflasyonla mücadele konusunda içinde bulunduğumuz konjonktür böyle bir program yürütmeye imkân vermiyor.
• “Petrol fiyatları bu seviyedeyken, arzda problem varken, çok ciddi bir enerji arz şoku içindeyken, doğal gaz fiyatları, navlun ya da içeride bir gün benzine zam ertesi gün indirim varken, bunun tüm sektörlere yansıması; öte taraftan da gübre aracılığıyla gıda fiyatlarına bunun geçişkenliği… Hepsini düşündüğünüz zaman enflasyon artık kaçınılmaz, tüm dünyada yüksek seyredecek.”

“Merkez ağzıyla kuş tutsa”

• “Merkez Bankası ağzı ile kuş tutsa, her toplantıda alınabilecek en sert kararları alsa da enflasyon yüzde 27. ‘Enflasyonla mücadele programını bıraktım ve ben farklı bir programa geçiyorum’ derse de, enflasyonun geleceği yer yüzde 32. Yani rasyonel bir davranışa geçilmediği, bu konjonktürde bir deneye kalkışılmadığı durumda yüzde 27 ile 32 arasında bir bantta.
• Şimdi böyle olunca siz enflasyonla niçin mücadele yapacaksınız? Enflasyonla mücadele programı ile yüzde 27’lik enflasyona gelecekseniz, reel sektör çok ciddi yaralanacak.
• Enflasyonla mücadele programı bence fiili olarak İran Savaşı’nın çıkması ve petrolün 90-100 dolar bandına gelmesi ile beraber bırakılması ve terk edilmesi gereken bir program. Enflasyonla mücadele programına da en azından petrol fiyatları tekrar 50’li 60’lı seviyelere indiği zaman devam edilir. İlla her zaman enflasyonla mücadele etmek zorunda değilsiniz.

“Yenemeyeceğinizi gördüyseniz”

• “Enflasyonla mücadele etmek gerekiyor ama bu konjonktürde değil. Bunu kabullenmek lazım. Şu anda Türkiye’nin, reel sektörün, sanayinin ihtiyaç duyduğu programa dönüşmek lazım. (…) Yoksa enflasyonla mücadele yapmayalım demiyorum.
• “Yani siz bir şeyle niye mücadele edersiniz? Yenmek için. E yenemeyeceğinizi gördüyseniz, hâlâ o programı devam ettirip yanına başka sorun eklemenin çok mantıklı olmadığını düşünüyorum. (…) Ekonomi yönetimi oturmalı ve bu programdan çıkışı ve yeni bir programa geçişi konuşmalı.”

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: enflasyon, Hakan Aran, İran Savaşı, İş Bankası, petrol fiyatları

OKUMAYA DEVAM EDİN

Enflasyondan sonra işsizlik rakamları da yanıltıyor
Kararname sadece batık inşaatçıları, zordaki bankaları kurtarmayı amaçlamıyor, dahası da var
Beyin göçü ve Türk doktorlar: bir Almanya gözlemi
  • Türkiye’nin Jeopolitik Primi ve Güven Açığı19 Haziran 2026
  • Orta Güç Türkiye G7 Zirvesine Neden Davet Edilmedi?18 Haziran 2026
  • Avrupa Parlamentosu “davalar siyasi” dedi Akın Gürlek’e yaptırım istedi18 Haziran 2026
  • Rusya’nın Ankara Büyükelçisi: Türkiye’nin NATO tercihine saygı duyuyoruz17 Haziran 2026
  • NATO zirvesi Türkiye’ye AB kapısını açar mı?16 Haziran 2026
  • ABD-İran anlaşması daha imzalanmadan İsrail “Bizi bağlamaz” dedi15 Haziran 2026
  • Yeni Nesil Savaşların 5 Cephesi: Süngüden Algoritmaya15 Haziran 2026
  • CHP’deki krizin asıl sorusu: Yetki geri alınabilir ama ya rıza?15 Haziran 2026
  • Öztrak: Özel’e öyle şey söylemedim, Tekirdağ’da istediği zaman yürürüz14 Haziran 2026
  • Neden Seyahat Etmek İsteriz?14 Haziran 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP