Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Fidan, Güler, Kalın: ileri üçlüyle ilk mesai NATO’yla

Yazar: YetkinReport / 04 Haziran 2023, Pazar / Oda: Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fidan’ın Dışişleri Bakanı, Güler’in Milli Savunma Bakanı olarak katıldığı ilk toplantıyı devir teslim törenlerini beklemeden NATO Genel Sekreteriyle yaptı. En sağda Fidan’ın yerine MİT Başkanı olacağı bildirilen Kalın görünüyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 3 Haziran akşamı ilan ettiği yeni kabine üyeleriyle ilk mesaisini 4 Haziran günü, bakanlıklarının devir teslim törenini beklemeden NATO Genel Sekreteriyle İsveç’in üyeliği konusunda yaptı.
Erdoğan’ın İstanbul, Dolmabahçe’deki makamında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptığı görüşmeye Hakan Fidan ilk kez Dışişleri Bakanı sıfatıyla katıldı. Görüşmeye Yaşar Güler de ilk kez Milli Savunma Bakanı (MSB) olarak katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan TBMM’deki yemin töreni ardından ilan ettiği yeni kabinesinde Millî İstihbarat Teşkilâtı (MİT) Başkanı Fidan’ı Dışişleri, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’i de MSB bakanlıklarına atamıştı.
Fidan’ın Dışişlerini resmen 5 Haziran’da Mevlüt Çavuşoğlu’dan, Güler’in ise MSB’nı Hulusi Akar’dan devralması bekleniyor.
Görüşmede Fidan’ın yerine MİT Başkanlığına getirileceği bildirilen Cumhurbaşkanlığı Dış ve Güvenlik Politikaları Baş Danışmanı İbrahim Kalın da yer aldı. Kalın aynı zamanda Rusya’nın Ukrayna’ya savaşı sonrasında NATO’ya üye olmak isteyen İsveç’le görüşmeler yürüten Türk heyetinin de başı.

Yeni dönemin ilk teması

Erdoğan’ın üçüncü cumhurbaşkanlığı döneminin ilk temasının NATO’yla olması önem taşıyor.
MSB tarafından 3 Haziran’da açıklandığı üzere, NATO’dan gelen taleple Kosova’da Sırbistan’la çıkan gerilimin kontrol altına alınması amacıyla bir komando taburunun 4-5 Haziran’da Kosova’da olması bekleniyor.
Ancak Stoltenberg’in asıl amacı 11-12 Temmuz’da Litvanya’nın Başkent Vilinius’ta yapılacak NATO zirvesine dek Türkiye’nin İsveç’in üyeliği önündeki engeli kaldırması. Erdoğan’ı seçilmesi nedeniyle tebrik eden ABD Başkanı Joe Biden da aynı beklentiyi dile getirmiş ve Kongre’nin itirazına rağmen bunu Türkiye’nin F-16 satın alma talebiyle ilişkilendirmişti.
Ankara ise Finlandiya’nın üyeliğinin onaylanmasını örnek göstererek Türkiye’nin PKK ve FETÖ başta olmak üzere terörle mücadele taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda İsveç’e onay vermeyeceğini söylüyor. Bu konu Erdoğan hükümetinin kısa dönemde önündeki en ciddi dış politika sorunu. Görüşme ardından herhangi bir açıklama yapılmadı.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: F-16, FETÖ, Hakan Fidan, İbrahim Kalın, İsveç, Joe Biden, komando taburu, Kosova, mit, NATO, PKK, Yaşar Güler

OKUMAYA DEVAM EDİN

Hangi normalleşme? Hangi Anayasa? Hangi Adalet?
Appearances might mislead you regarding Turkey’s Syria campaign
Erdoğan, Biden’ı mumla arayabilir: Trump ve kabus kabinesi
  • İmamoğlu Davası: Gizli Tanıklar Düşüyor, Hakimler Değişiyor, Süre Uzuyor13 Aralık 2025
  • Sekiz yıllık sessizliğin ardından Kıbrıs’ta konuşma zamanı13 Aralık 2025
  • Ankara’da Suriye Asabiyeti Artıyor: Hem SDG Hem İsrail12 Aralık 2025
  • TBMM’de Çocuk Tacizi: “Üstünü Örtmeye Çalışanlar da Soruşturulsun”12 Aralık 2025
  • Mehmet Akif Ersoy Tutuklandı; İktidarın Medya Prenslerindendi12 Aralık 2025
  • Y Kromozomu ve Erkeklik: Çöküş mü, Evrim mi?11 Aralık 2025
  • Futboldan Medyaya, Siyasete Dek Topyekûn Çürüme: Ne Patlamaz Lağımmış?10 Aralık 2025
  • Uyuşturucu Suçlaması: Habertürk, Yayın Yönetmeni Ersoy’u Görevden Aldı10 Aralık 2025
  • İmamoğlu Diploma Duruşmasında: Savunmaya Değil, Suçlamaya Geldim8 Aralık 2025
  • Süreçte Barış Vicdanı Neden Eksik?8 Aralık 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP