Normal koşullarda Meclis’in 1 Temmuz’da tatile girmesi gerekiyordu. Ancak TBMM idari kadrolarının seçim ve isimlendirilmesinin tamamlanması ardından alınan kararla, çalışmasına devam edecek. Gerçi siyasette hareketlilik sadece Meclis’in açık kalmasına bağlı değil ama Meclis’in açık kalması partiler arası kurulabilecek yeni saflaşmalardan yeni parti, gruplarının kurulma ihtimaline dek iç gelişmeleri gündemde tutuyor.
Bir de İsveç meselesi var. En son -yine- Kuran yakma eylemiyle Türkiye’nin sert tepkisine neden olan, PKK ve FETÖ üyelerinin iadesi konusunda adım atmayan İsveç için ABD’den İngiltere’ye, Almanya’dan Fransa’ya NATO ülkeleri Türkiye’ye üyelik baskısında. Şu anda İsveç’in işi zor görünüyor ama Türkiye Meclis’i açık tutarak, terörle mücadele taleplerinin kabulü halinde 11-12 Temmuz’daki NATO zirvesi öncesi ve sırasında jet hızıyla Meclis’ten onayın çıkabileceği mesajı veriyor.
Bu ilginç çünkü Türkiye’yle birlikte İsveç’e onay vermeyen diğer NATO üyesi Macaristan’da parlamento, bu hafta yapması beklenen onay verip vermeme oturumunu sonbahara ertelediğini duyurdu.
Bakarsınız Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan NATO Zirvesi için Vilnius’a giderken Meclis yaz tatiline girer ve eğer Türkiye’ye İsveç’e onay verirse F-16 satışını düşünebileceğini söyleyen ABD Kongresi de yaz tatiline Rusya’ya karşı bu golü atamadan girer.
İlk sınav memur maaşları
Erdoğan, seçim vaadi olarak verdiği memur maaşları düzenlemesini Bayram tatili sonrası Meclis’e göndereceğini söyledi; en düşük memur aylığı söz verdiği gibi 22 bin lira olursa, diğer maaşların ve emekli aylıklarının da yeniden düzenlenmesi gerekecek. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek görevi kabul ederken bütçeye yeni yüklerin geleceğini biliyordu.
Memur maaş artışı önce Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülecek; yeni dönem Meclis’teki saflaşmanın, tartışmaların ilk sınavı da bu olacak.
Siyasette saflaşmaların Gelecek Partisi milletvekillerinin Saadet Partisine katılmasıyla Meclis’te yeni bir grubun doğmasına yol açıp açmayacağını da göreceğiz. Eğer bu çalışma Bir an önce tamamlanırsa, Saadet’in de Plan Bütçe Komisyonu çalışmalarına bir üyeyle katılması mümkün olacak; bu durumda o bir üye AK Parti’den mi düşecek, onu da göreceğiz.
Erdoğan’ın sözünü ettiği Anayasa değişikliği konusunun TBMM yaz tatiline girmeden gündeme gelmesi beklenmiyor. Zaten o konuda CHP’nin iç çalkantılarının bir an önce durulması da beklenebilir.
Siyasette gözler CHP’de
İYİ Parti (İYİP) lideri Meral Akşener, Kurultay sonrasında Bayram tatili ardından il il dolaşacağını söylemişti. 31 Mart 2024 yerel seçimleri için ilk hazırlığa başlayan İYİP olacak. CHP ile yeni bir işbirliğine gidecekse, büyükşehir belediye başkanlıkları bölüşümü pazarlığı açabilir İYİP. İstanbul, Ankara ve İzmir’de CHP’nin belirleyeceği adaya destek vermek karşılığında Adana, Mersin, Manisa ve Antalya’yı talep edecekleri siyaset kulisinde konuşuluyor. Aynı illerin MHP lideri Devlet Bahçeli’yle Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında da konuşulduğu haberleri dikkat çekici.
Ama siyasette asıl beklenen CHP’deki seçim sonrası travmasının nasıl atlatılacağı. Şimdiye dek Kılıçdaroğlu’na hep destek vermiş Bülent Tezcan gibi isimlerin bile istifasının gerekli olduğunu hem de kamuoyu önünde söylemeye başlaması tartışmaların sertliğini dışa vuruyor.
Kılıçdaroğlu, Büyük Kurultaya Ekim ortasında sonuçlanacak ilçe ve il kurultayları sonrası karar verileceğini söylüyor; hatta yerel seçim sonrasına kalsın diyenler de var ama CHP içi dinamikler o zamana de dayanacak mı?
Bayram tatili sonrası CHP hayli hararetli tartışmalara sahne olacak gibi.