Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Cevdet Yılmaz OVP’yi açıkladı: biz fark etmesek ekonomi tıkırındaymış

Yazar: YetkinReport / 08 Eylül 2025, Pazartesi / Oda: Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, üç yıllık dönem için enflasyon, istihdam, büyüme gibi temel makro ekonomik hedefleri belirleyen Orta Vadeli Program (OVP) ve ekonomik durum üzerine pembe tablo çizen açıklamalarda bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan ve 3 yıllık dönem için enflasyon, istihdam, büyüme gibi temel makro ekonomik hedefleri belirleyen Orta Vadeli Program (OVP) Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Programın ayrıntıları hakkında bugün (8 Eylül 2025) düzenlediği basın toplantısıyla bilgi veren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın açıklamalarının satırbaşları şöyle:

  • Enflasyon: Haziran 2024’ten itibaren kesintisiz bir dezenflasyon sürecine girilmiş, enflasyon 42,5 puan gerilemiştir. Dezenflasyon sürecinin kesintisiz bir şekilde devam etmesi beklenmektedir. Enflasyonun 2025’te yüzde 28,5, 2026 yıl sonunda yüzde 16, 2027 yılında yüzde 9, 2028 yılında yüzde 8 olması hedeflenmektedir.
  • Büyüme Hedefi 2025 yılı için büyüme oranı hedefi önceki plana göre 0,7 puan aşağı çekilerek yüzde 3,3 olarak belirlenmiştir. 2026 yılında 3,8, 2027 yılında 4,3, 2028 yılında 5,0 büyüme hedeflenmektedir.
  • İşsizlik oranınınsa önceki OVP’ye göre daha düşük seviyede gerçekleşeceği öngörülmekte, işsizlik oranı hedefi ise 2025 için yüzde 8,5’e, 2026 için yüzde 8,4’e, 2027 için yüzde 8,2 ve 2028 için yüzde 7,8’e indirilmiştir.  Bu tahminler önceki OVP’de 2025 için 9,6, 2026 için ise 9,2’ydi.
  • Cari açığın gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı için belirlenen hedef 2025 yılı için yüzde eksi 2’den yüzde eksi 1,4’e düşürülmüştür. Cari işlemler açığı 59,7 milyar dolara, yüzde 6,9’a kadar yükseldikten kaydedeğer bir iyileşme sağlanmış ve düşüş sağlanarak tarihsel ortalamaların altında bir cari işlemler açığı görülmüştür.
  • İhracatın 2025 sonunda 273,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşeceği tahmin edilirken, 2026’da 282 milyar dolar, 2027’de 294 milyar dolar, program sonunda 308,5 milyar dolar olması hedeflenmektedir.

OVP’de çizilen pembe tablo

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’a göre OVP’de döviz kuruyla ilgili “politika, hedef veya tahmin” bulunmuyor. Halkın hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı şikayetlerine karşı Türkiye’nin ekonomik gidişi ise gayet yolunda.

  • Milli Gelir Artışı  yüzde 3,6 oranıyla ılımlı seyretmiştir.
  • KKM’nin(Kur Korumalı Mevduat) toplam mevduat içindeki payı yüzde 1,7’ye kadar gerilemiştir. KKM’nin sonlandırılmasıyla 2026’da bu hesaplar tamamen kapatılacaktır. Son 2 yılda  TL mevduatların toplam mevduat içindeki payı yüzde 60,7’ye çıkmıştır.
  • Uluslararası rezervlerimiz önemli ölçüde artarak tarihi rekor seviyelere ulaşmış; brüt rezervler 80 milyar dolar artmıştır, Ağustos itibarıyla 178,4 milyar dolara ulaşmıştır.Ülke risk primimizde de önemli gerileme görülmüştür.
  • Milli Gelir 2025 yılını tamamlarken programın en temel göstergeleri olarak ilk kez 1,5 trilyonu aşan bir milli gelir büyüklüğüne sahip olunacak, ilk kez kişi başına 17 bin doların üzerine çıkan bir milli gelir sözkonusu olacaktır.
  • Küresel Konum  Türkiye 2025’te dünyanın 16. Avrupa’nın 6. en büyük ekonomisi olacaktır.
  • Kur hedefi Dalgalı kur rejimi uygulanmasına bağlı olarak, kurla ilgili politika, hedef veya  tahmin yoktur.  Aşırı hareketler olunca kurumlar istikrarı sağlamaya yönelik müdahalede bulunmaktadır.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Dezenflasyon, döviz kuru, enflasyon, işsizlik, KKM, Orta Vadeli Program OVP

OKUMAYA DEVAM EDİN

Dışişleri nihayet Kıbrıs iddialarına karşı ses verdi ama sıkıntı sürüyor
Sosyal medyada vergi isyanı: “Vergiyi sadece fakir halk ödüyormuş”
Faizde yüzde 25 kararı olumlu, devamı için gözler Eylül’de
  • Kılıçdaroğlu televizyonda, Özel mahalle kahvesinde: hangisi daha güçlü?20 Haziran 2026
  • Tehlikeli ve Büyüleyici Bir Uğraş: Sualtı Mağara Dalışı20 Haziran 2026
  • Pervin Buldan: 5 günlük işi var. Yasayı Meclis tatile girmeden çıkaralım19 Haziran 2026
  • Türkiye’nin Jeopolitik Primi ve Güven Açığı19 Haziran 2026
  • Orta Güç Türkiye G7 Zirvesine Neden Davet Edilmedi?18 Haziran 2026
  • Avrupa Parlamentosu “davalar siyasi” dedi Akın Gürlek’e yaptırım istedi18 Haziran 2026
  • Rusya’nın Ankara Büyükelçisi: Türkiye’nin NATO tercihine saygı duyuyoruz17 Haziran 2026
  • NATO zirvesi Türkiye’ye AB kapısını açar mı?16 Haziran 2026
  • ABD-İran anlaşması daha imzalanmadan İsrail “Bizi bağlamaz” dedi15 Haziran 2026
  • Yeni Nesil Savaşların 5 Cephesi: Süngüden Algoritmaya15 Haziran 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP