Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Siyasette “Yargıyla gelirim, seçimle gitmem” tehlikesi devam ediyor

Yazar: Murat Yetkin / 25 Eylül 2025, Perşembe / Oda: Siyaset

CHP İstanbul İl Kurultayının YSK kararıyla tamamlanmasıyla siyaset üserindeki yargı kılıcı henüz kalkmış değil. Mahkeme Gürsel Tekin’i kurultaya rağmen “tedbirle” yerinde tutmak isterse ortalık daha da karışanbilir. Siyasette “Yargıyla gelirim, seçimle gitmem” tehlikesi devam ediyor.

Başlıktaki sözü başka türlü de söyleyebilirsiniz. Örneğin siyasette “Seçimle gitsem, yargıyla gelirim” gibi de söylenebilir; aynı kapıya çıkıyor.
Bunun somut örneğine 24 Eylül’de CHP İstanbul İl Kurultayında tanık olduk.
Daha önce, 2 Eylül’de CHP’li Özlem Erkan’ın şikayetiyle CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve yönetimini görevden alarak yerine Gürsel Tekin’i atayan İstanbul 45’inci Asliye Hukuk Mahkemesi, bu defa da icra memurları göndererek Kurultayın derhal durdurulmasını istiyordu.
Bir siyasi partinin kongresini, idare (Valilik) üzerinden, icra memuru ile durdurma girişimi, olağanüstü toplanan Yüksek Seçim Kurulu tarafından geri çevrildi, Kurultay devam etti, Çelik yeniden -daha önce seçilirken aldığı oydan yalnızca üç eksikle yeniden seçildi.
Bu seçim ardından Gürsel Tekin, bu yazının başlığına da ilham veren, itiraf gibi sözünü söyledi: “Biz yargıyla geldik, kongreyle gitmeyiz.” Demokratik siyasetin temeli olan seçimle gelip seçimle gitme ilkesinin karşısına yargıda hak arama gerekçesini koyan Tekin devamında “Yargı kararıyla görevimiz sonlandırılır” diyordu; “Bir an önce de sonlansın talebi içindeyiz.”

Siyasette “yargıyla tımar” dönemi

Tekin’in son cümlesi ilk bakışta toplumda bir karşılık bulmayan girişimin vitrini olmaktan bıktığı gibi algılanmaya uygun olsa da gerçek öyle değil.
Siyasette “yargıyla tımar” dönemindeyiz. “Seçimle gelemiyorsam, yargıyla gelirim” ya da “Seçimi kazanamıyorsan, seçileni kazan” ilke mi, artık ilkesizlik mi desek, düsturu hâkim kılınmaya çalışılıyor.
Tekin ve arkasındaki ittifakın ümidi şimdi 45’inci Asliye Hukuk mahkemesinin yarın, 26 Eylül’deki oturumunda. Çelik’in görevden tedbirle alınıp Tekin’in tedbirle atanmasını yeniden görüşecek. Mahkeme, YSK kararlarının üstünlüğünü de dikkate alarak tedbiri kaldırırsa, Ankara 42’inci Asliye Hukuk’ta 24 Ekim’de görülecek duruşmada CHP’nin Kemal Kılıçdaroğlu yerine Özgür Özel’i seçtiği 4-5 Kasım 2023 Kurultayının “mutlak butlan”, yapılmamış sayılma kararının çıkması çok zor hale gelecek. Ama kurultayın yeniden yapılması kararı çıkabilir.
Ancak Mahkeme, YSK kararıyla yeniden seçimle iş başına gelen Çelik yerine Tekin’i “tedbiren” yerinde tutmakta ısrar eder, bir de seçimle belirlenen yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulunursa hem yargı hem yargı-siyaset ilişkileri hem de siyaset fena karışabilir.

Seçimle gelen seçimle gitmeli

Siyasette “hak arama” gerekçesiyle seçim sonuçlarına mızıma usulüne ilk defa Ekrem İmamoğlu adaylığında CHP’nin 2019’da kazandığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde tanışmıştık. AK Parti ve MHP itiraz ettiler, YSK seçimi yineledi. Sonucunu biliyoruz. İstanbul seçmeni çok açık farkla İmamoğlu’na oy verdi. Hepsi İmamoğlu’na hayran oldukları ya da CHP’yi tercih ettikleri için vermedi; yapılanın haksızlık olduğuna, oylarına değer verilmediğine inandıkları için ona oy verdiler.
Bundan ders alınmıyor. Ortaya, başkasının oyuyla seçileni, çıkar ilişkileriyle kendi safına çekme, seçimle yitirdiğine yargı üzerinden el koyma girişimi gibi çarpık örnekler çıkıyor.
YSK’nın İstanbul İl Kongresinin tamamlanmasını istemesiyle “Yargıyla gelirim, seçimle de gitmem” girişimi henüz yenilmedi. 26 Eylül’deki mahkeme kararıyla da biteceği yok, CHP’yi yargıyla hırpalayıp siyaseten hizaya getirme girişimlerinin
İşin ucu, çoğulcu demokrasinin en temel ilkeleri olan “seçimle gelen, seçimle gider” ilkesine, “serbest siyasi rekabet” ilkesine ve “seçme ve seçilme hakkına” gelip dayanıyor.

 

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: CHP İstanbul, Gürsel Tekin, İmamoğlu, mutlak butlan, Terörsüz Türkiye, ysk

OKUMAYA DEVAM EDİN

ASALA’dan PKK’ya: şimdi nereye? Londra’da gördüğüm gelecek
DEM Parti “süreç” için tarih verdi, Avrupa’dan destek istedi
Rusya ile enerji savaşı kızışıyor
  • Öztrak: Özel’e öyle şey söylemedim, Tekirdağ’da istediği zaman yürürüz14 Haziran 2026
  • Neden Seyahat Etmek İsteriz?14 Haziran 2026
  • Akın Gürlek Avrupa Parlamentosu vekili sayesinde siyaset podyumuna çıktı13 Haziran 2026
  • Kılıçdaroğlu kararlı: CHP grup başkanvekillerini ben atayacağım13 Haziran 2026
  • CHP seçmeni Özel’e “Partide kal, mücadele et” diyor ama bu mümkün mü?12 Haziran 2026
  • Fatoş Pınar Türker vakası: “Çıplak arama yapmadık” diyememek.12 Haziran 2026
  • CHP’de taktik savaşları. Özel Kurultaya zorlamak için PM’den ayrıldı11 Haziran 2026
  • Gerilim yine tırmandı: ABD İran’ı, İran Körfez’deki ABD üslerini vurdu11 Haziran 2026
  • Kılıçdaroğlu, 9 muhalifini CHP’den ihraç etti: bölünmeye bir adım daha10 Haziran 2026
  • Kılıçdaroğlu Olağan Kurultay Toplayamaz Ama Olağanüstü Toplayabilir10 Haziran 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP