Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Tüm tarihin en sıcak günü: Biyoçeşitlilik azalıyor

Yazar: Utku Perktaş / 24 Temmuz 2024, Çarşamba / Oda: Hayat

Dünya, daha önce eşi benzeri görülmemiş bir hızla ısınıyor ve bu yıl, bilim insanlarının kaydettiği tarihin en sıcak gününü yaşadık. 21 Temmuz 2024’te ortalama yüzey sıcaklığı 17.09°C ile rekor kırdı. Bu hızlı ısınmanın daha az dikkat çeken ancak eşit derecede yıkıcı bir sonucu var: biyoçeşitlilik kaybı.

Dünya, daha önce eşi benzeri görülmemiş bir hızla ısınıyor ve bu yıl, bilim insanlarının kaydettiği tarihin en sıcak gününü yaşadık. 21 Temmuz 2024’te ortalama yüzey sıcaklığı 17.09°C ile rekor kırdı. Bu kayıt, Copernicus İklim Değişikliği Servisi tarafından sağlanan verilere dayanıyor ve geçen yıl kırılan rekorun biraz daha üzerinde. Son bir yıldır süregelen bu endişe verici eğilim, hemen hemen herkesin farkında olduğu acil sorunları da beraberinde getiriyor: artan orman yangınları, şiddetli ve aşırı hava olayları ve görülme sıklığı artan sıcak hava dalgaları.

Artan sıcaklıklar ve biyoçeşitlilik krizi

Ancak bu hızlı ısınmanın daha az dikkat çeken ancak eşit derecede yıkıcı bir sonucu var: biyoçeşitlilik kaybı. Sıcaklıklar yükseldikçe, özellikle hassas ekosistemlerdeki birçok tür, hayatta kalmakta giderek daha fazla zorlanıyor. Biyoçeşitliliğin kaybı, yalnızca gezegenimizin ekolojik dengesini bozmakla kalmıyor, aynı zamanda ısınma eğilimini de hızlandırıyor.

Bu mekanizma hem basit hem de derin. Biyoçeşitlilik, atmosfer gazlarının düzenlenmesine ve Dünya’nın ikliminin stabilizasyonuna katkıda bulunuyor. Ormanlar, okyanuslar ve diğer ekosistemler, karbondioksiti emerek küresel ısınmayı hafifletmeye yardımcı olan karbon yatakları işlevi görüyor. Türler yok oldukça, bu doğal sistemler iklimi düzenleme konusunda daha az verimli hale geliyor ve bu da ısınmanın daha da artmasına neden olan bir geri besleme döngüsü yaratıyor, ısınmayı pozitif yönde etkileyen bir geri besleme döngüsü.

Sıcaklık tarihsel kayıtların ötesine geçti

Bu yılın aşırı sıcaklıkları, ısınan gezegenimizi açıkça ortaya koyuyor, küresel ısınmayı kabul etmeyeceğimiz bir durum söz konusu değil. Ocak’tan Aralık’a kadar günlük ortalama küresel sıcaklıklara odaklanırsak ve 1991-2020 ortalamaları ile 2023 ve 2024’teki rekor kıran günü karşılaştırırsak, 2024 verilerinin tüm önceki kayıtların üzerine çıktığını rahatlıkla görebiliriz. Yani artık sıcaklık açısından tarihsel kayıtların ötesine geçtiğimiz somut bir gerçek.

Şekil: Ocak’tan Aralık’a kadar günlük ortalama küresel sıcaklıklar farklı yıl aralıkları için verilmiştir. Metinle eşleştirerek takip edebilirsiniz.

Bu açıklamalayla, biyoçeşitlilik kaybı ve sıcaklık artışları arasındaki bağlantıyı daha da iyi bir şekilde vurgulayabiliriz. Aynı zaman çizelgesi üzerine türlerin azalması veya doğal karbon yataklarının küçülme verilerini eklersek, bu sorunların ne kadar iç içe geçmiş olduğunu görsel olarak da gösterebiliriz. Bu bakış açısı, bu sorunların aciliyetini vurgulamak ve birlikte ele alınmaları gerektiğini göstermek için güçlü bir araç olacaktır.

Sonuç: Kritik derece; yaşam ile yok oluş arasındaki ince çizgi

İklim bilimciler uyarıyor: Şu anda aşırı olarak değerlendirdiğimiz sıcaklıklar yakında yeni normalimiz olabilir. Net sıfır emisyonlarına ulaşmanın gerekliliği hiç bu kadar acil olmamıştı; sıcaklıkları azaltmak, sayısız tür için hayatta kalma ile yok oluş arasındaki fark anlamına gelebilir.

Özetle, dünya yükselen sıcaklıklara odaklanırken, gezegenimizin vahşi doğasında darboğaza giren biyoçeşitliliğin sessizce yaşadığı krizi göz ardı etmemeliyiz. Biyoçeşitlilik kaybı, sadece bir çevre sorunu değil, küresel iklim sistemi için kritik bir faktör ve geleceğimiz üzerindeki etkisi hem derin hem de toplumun farklı kesimleri tarafından yeterince iyi anlaşılmış değil; ne yazık ki!

İklim krizi kaynaklı ölümler keskin biçimde artabilir

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: biyoçeşitlilik, derece, iklim, iklim değişikliği, iklim krizi, küresel ısınma, sıcaklık, temmuz

OKUMAYA DEVAM EDİN

İzmir’in dağları: Kurtuluşu reddetmek, Kuruluşu reddetmektir
Uluslararası aşı kooperatifi Covax’a neden girmiyoruz?
Sınavların gölgesinde eğitim: Testlere son, yaşama merhaba
  • Bir zamanlar Hacettepe Üniversitesi: sessiz direniş ve hafıza14 Mayıs 2025
  • Rusya-Ukrayna: 15 Mayıs İstanbul hala kesinleşmedi. Putin ne yapacak?13 Mayıs 2025
  • PKK’nın fesih kararı ve hükümetin yanıtlaması gereken sorular13 Mayıs 2025
  • Toplum Terörsüz Türkiye sürecinden habersiz: Araştırma12 Mayıs 2025
  • PKK kendini fesih ve silahlı mücadeleye son kararı açıkladı12 Mayıs 2025
  • Özel: Silah bırakılmasını bekliyoruz. Erdoğan: Müjdeleri alacaksınız10 Mayıs 2025
  • Yasakla koruyup baskıyla şekillendirerek yönetmeye çalışmak10 Mayıs 2025
  • Kürt sorununa PKK’nın silahsızlandırılması yoluyla çözüm kapısındayız9 Mayıs 2025
  • Avrupa Birliği ile Türkiye’nin yeni ilişki dinamiği: güvenlik9 Mayıs 2025
  • 9 Mayıs Avrupa Günü mü, Zafer Günü mü?9 Mayıs 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP