Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Köprüleri yıkan Akşener yeniden İYİ Parti lideri seçildi

Yazar: YetkinReport / 24 Haziran 2023, Cumartesi / Oda: Siyaset

İYİ Parti’nin 3. Olağan Kurultayı’nda tek aday olan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener 1151 delegenin 1127’sinin oyunu alarak yeniden genel başkan seçildi.

İYİ Parti’nin 3. Olağan Kurultayı’nda tek aday olan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener 1151 delegenin 1127’sinin oyunu alarak yeniden genel başkan seçildi. Parti içi muhalefete ve seçim sonrası eleştirilere sert yanıt veren Akşener, Millet İttifakı sürecini de “pişmanlık” olarak tanımladı.

28 Mayıs seçimlerinin ardından suskunluğunu koruyan Meral Akşener’in seçim süreci ve sonuçları ile ilgili değerlendirmesini de bu kongrede yapması bekleniyordu.

24 Haziran’da Ankara ATA Congresium Merkezi’nde düzenlenen kurultayda kürsüye çıkan Meral Akşener çok sert bir açıklama yaparak hem parti içi muhalefete hem de Millet İttifakı içerisindeki tartışmalara cevap verdi.

Parti içi muhalefetin bir aday çıkarmadığı kongrede Meral Akşener yeniden Genel Başkan seçildi.

Oktay Vural yeni kadroda

Kongrede daha sonra 50 üyeden oluşan Genel İdare Kurulu (GİK) seçildi.

Akşener’in İYİ Parti’yi yerel seçimlere kendi logosu ile taşıyacağı, Millet İttifakı ile veya CHP ile ortaklık kurmayacağı konuşuluyordu.

Yerel seçimler öncesinde partinin GİK ve MDK’sında köklü değişiklikler olacağı ve Başkanlık Divanı’nda yeni isimlere yer vereceği belirtiliyodu.

Kongre’de GİK Blok listede Eski MHP Grup Başkanı Oktay Vural’ın da bulunuyordu. Vural, asıl listede de yer bularak İYİ Parti’nin GİK’inde yer aldı.

Yeni GİK şöyle oluştu: Uğur Poyraz, Ümit Dikbayır, Bahadır Erdem, Metin Ergün, Bilge Yılmaz, Ümit Özlale, Mehmet Tolga Akalın, Sevinç Atabay, Ayfer Yılmaz, Ünzile Yüksel, Burak Akburak, Kürşat Zorlu, Ayyüce Türkeş, Ömer Karakaş, Turhan Çömez, Buğra Kavuncu, Selcen Hamşıoğlu, Dursun Çolak, Naci Cinisli, Taha Orhun Ertürkmen, Şükrü Kuleyin, Cumali Durmuş, Şükriye Sevinç Çağlayan, Mehmet Aslan, Cem Özdemir, Hayrettin Nuhoğlu, Ayşe Sucu, Hüseyin Özlük, Mustafa Veysel Güldoğan, Berna Sukas, Oktay Vural, Rıdvan Yalçın, Ali Demir, Ahmet Zeki Üçok, Alparslan Yüce, Taner Demirel, Birol Aydemir, Türker Yörüköüoğlu, Sedat Aksakallıi Ece Güner, Yetkin Öztürk, Ali Gökdemir, Erol Karapınar, İmren Tüfekçi, Orkun Kamber, Ayşen Kurt, Emin Yetim, Raşit Emir Süer, İrem Yaman, Fatih Koca

İyi Parti TBMM Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu divan başkanlığına, Genel Sekreter Uğur Poyraz ve Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi Kadriye Ünler de başkan yardımcılığına seçildi.

Akşener: “Kuyruk siyaseti”

2018 erken seçimleri sırasında henüz yeni kurulduğu için seçimlere katılma hakkı bulunmayan İYİ Parti, Cumhuriyet Halk Partisi’nden 15 milletvekili isteyerek grup oluşturmuş, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun öncülük ettiği bu dayanışma ile seçimlere girme hakkı kazanmıştı.

Bu yardımlaşma daha sonra Millet İttifakı’nın kurulmasına sebep olmuş, 2019 yerel seçimlerinde İstanbul ve Ankara’da seçimlerin kazanılmasında da büyük payı olduğu değerlendirmeleri yapılmıştı.

Millet İttifakı’nın 6’lı masaya dönüşmesi ile birlikte 2023 seçimleri süresinde de partiler bir arada çalıştı ancak seçimde hem cumhurbaşkanlığı adaylığı hem de iç tartışmalar Meral Akşener’in masaya rest çekmesine sebep olacak bir noktaya gelmişti.

Akşener, kongrede yaptığı konuşmada, Millet İttifakı koalisyonunu başlatan CHP’den 15 milletvekili istemesini “hayatının en büyük pişmanlığı” olarak tanımladı.

Akşener, “O gün bugün 15 milletvekilinin bedelini ödeyemedik. Ömer Seyfettin’in diyetine döndü bu iş” dedi. İYİ Parti lideri, bu hareketinin “kuyruk siyasetine” dönüştüğünü, utandığını ve o seçimlerde “savaşmaları” gerektiğini söyledi.

Akşener, CHP ile birlikte ittifak olarak girdiği; İstanbul ve Ankara başta olmak üzere pek çok büyükşehirlerin kazanıldığı 2019 yerel seçimlerine yönelik de, “Beni en çok etkileyen, en çok üzen ‘HDP kazandırdı’ denmesi oldu” ifadesini kullandı.

Parti içi muhalefete sert çıktı

Yaklaşık 200 kişilik bir kurucu kadro ile 2017 yılında siyasi hayatına başlayan İYİ Parti’de 6 yıllık süreçte kurucu kadrodan bir çok istifa yaşandı.

Ümit Özdağ yeni bir parti kurarken, 2023 seçimleri sürecinde de parti içi tartışmalar dinmedi.

6’lı Masa toplantıları sürecinde ve Kılıçdaroğlu’nun İttifakın ortak cumhurbaşkanı belirlenmesi sürecinde tartışmalar alevlendi ve yönetime karşı muhalif platform oluşturuldu.

14 Mayıs seçimlerinde Millet İttifakı’nın meclis çoğunluğunu yeniden Cumhur İttifakı’na bırakması ve 28 Mayıs seçimlerinde Erdoğan’ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından muhalefet kanadının eleştirileri yükseldi. Parti içinden istifalar arttı.

Akşener, seçimden bu yana bu tartışmalarla ilgili de suskunluğunu koruyor, parti içinde toplantılar gerçekleştiriyordu.

Kongrede sert çıkışan Akşener, “bugün hesaplaşıyoruz, hesap veriyorum, hesap soracağım,” diyerek, “Artık bu partide şımarıklık bitmiştir, hadsizlik saygısızlık bitmiştir, herkes haddini bilecek” dedi.

Milletvekilliği listeleri tartışmalarında, parti kurmaylarının oluşturulmasında sürekli eleştiriyle karşılaştığını belirten Akşener, yanındaki torbayı kaldırarak:

“Ayıp be! Kura mı çekeyim ben! Milletvekillerini kura ile mi belirleyeyim! GİK’i kura ile mi belirleyeyim! Saygısızlar, ne istiyorsunuz! Hesabımızı bugün ortaya koyduk, yarın göreceğiz. Bundan sonra partimize saygısızlık eden, zarar vermeye kalkışan herkes hakkında bizzat gereğini ben yapacağım ben,” diyen Akşener, “Birinci önceliğimiz partimize aidiyettir. Bunu hissetmeyenler, kapı orada,” ifadelerini kullandı.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: akşener, CHP, İYİ Parti, kılıçdaroğlu, kongre, Meral Akşener, Millet İttifakı, Oktay Vural

OKUMAYA DEVAM EDİN

Meclisin gündemi Kartalkaya faciası: Liderler Turizm Bakanı’nı işaret etti
Gazetecilere Bayram gözdağı: Merdan Yanardağ da tutuklandı
Erdoğan, Scholz’u davetine pişman etti, peki istediği neyi aldı?
  • İranlı kadınların hikayesi: direniş hiç durmadı23 Haziran 2025
  • Türkiye ABD’yi neden kınamadı? Perde arkasında neler oluyor?23 Haziran 2025
  • ABD’nin İran saldırısı bölgede ve Türkiye’de neleri tetikleyebilir?22 Haziran 2025
  • Gazeteci Fatih Altaylı tutuklandı: Cumhurbaşkanını tehditle suçlanıyor22 Haziran 2025
  • Savaş, Orta Doğu haritası ve Avrupa’nın sınırları22 Haziran 2025
  • ABD İran’ı vurdu. Trump dünyaya meydan okudu: ne yapabileceğimiz görüldü22 Haziran 2025
  • Kömürün, piyasanın, savaşın baskısı altında zeytin ağacını savunmak21 Haziran 2025
  • Leyla Alaton AK Parti Grubunu neden izledi, Erdoğan’la ne konuştu?21 Haziran 2025
  • Savcılığın özel algoritması devrede: İmamoğlu’nun avukatı örneği20 Haziran 2025
  • İran’da rejim değişir mi? Değişirse ne olur? Türkiye ne yapmalı?20 Haziran 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP